Vodný slalom: Zväz bije na poplach, finále SP v Čunove hrozí zrušenie

17.04.2013 Bratislava

Bratislava 17. apríla (TASR) - Veľmi smutné vyhliadky majú pred novou sezónou slovenskí vodní slalomári. Predstavitelia Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode (SZKDV) na stredajšej tlačovej konferencii v Bratislave vykreslili neutešený stav, ktorý pramení jednak z nového systému financovania športu na Slovensku a jeho dosahom na činnosť reprezentácie a vrcholových športovcov ako i čerstvým odchodom generálneho partnera zväzu.

"Sme veľmi sklamaní z toho, že máme za sebou najlepšie štvorročné obdobie v histórii nášho športu ovenčené dvoma medailami a jedným vynikajúcim šiestym miestom z olympijských hier v Londýne 2012 a pritom bola štátna dotácia pre náš zväz v porovnaní s predošlým obdobím znížená o 10 percent. Na základe vzorca, podľa ktorého sa vypočítava výška štátnej podpory pre jednotlivé zväzy, mala byť dokonca skrátená o polovicu. Od krachu nás zachránila len klauzula, že financovanie športového odvetvia nesmie klesnúť pod 90 percent v porovnaní s vlaňajškom. Znamená to, že prídeme o 60-tisíc eur, čo sú pre nás obrovské peniaze. Veď len 50-tisíc vynakladáme na ročné platy pre trénerov a ďalších zamestnancov. Dôsledky tohto kroku sú pre nás absolútne likvidačné," uviedol na tlačovej konferencii generálny manažér SZKDV Richard Galovič.

Prezident zväzu Ivan Cibák spochybnil vzorec, ktorým sa vypočítava výška dotácie pre športové zväzy. "Podľa neho sme sa v rebríčku slovenských športov ocitli kdesi na 15. mieste, čo sa nám zdá nereálne. Od olympijských hier počúvame heslá ako 'zjednotenie športu' a 'treba podporovať športy', ale jediné, čo máme, je neistota. Nevieme, čo nás čaká v ďalšom olympijskom cykle. Chystáme sa podporovať športy, ktoré nám niekedy robia viac hanbu ako výsledky, a nedokážeme pomôcť športom, ktoré sa starajú o úspechy a zviditeľnenie Slovenska vo svete. Neviem, kam to celé smeruje... Súčasnou situáciou sme zaskočení. My totiž dokážeme zopakovať doterajšie výsledky, iba ak nám budú garantované minimálne podmienky, aké sme mali doteraz," bije na poplach šéf SZKDV, ktorého doplnil manažér Richard Galovič: "Vzorce podľa nás neodrážajú realitu. Trúfam si povedať, že vodný slalom je jeden z najelitnejších a zrejme najúspešnejší šport na Slovensku. Podľa miery popularity, respektíve prezentácie v médiách má však vraj nášmu športu patriť zhruba 25. pozícia, pričom celkovo sme pätnásti. Zaujímalo by ma, ktorých je tých 14 úspešnejších športov. Ten, kto o dotáciách rozhoduje, by nemal postupovať len podľa vzorcov, ale aj zdravého rozumu. Ak sa daný stav nezmení, všetka nami vyložená námaha za posledné roky vyjde navnivoč. Treba si uvedomiť, že naši konkurenti nespia, Francúzi, Nemci, Američania stavajú nové kanály a svedomito pracujú s mládežou."

Spoločnosť SPP odstúpila od spolupráce

Aby toho nebolo málo, len pred pár dňami odstúpil od spolupráce s SZKDV dlhoročný generálny reklamný partner zväzu, spoločnosť SPP. "Dozvedeli sme sa o tom na začiatku apríla. Zaskočilo nás to, veď s SPP sme spolupracovali osem rokov a bez neho by sme neboli konkurencieschopní. Reálna šanca nahradiť tohto partnera, ktorý financoval zväz na úrovni športovcov z 50 percent, je v súčasnosti nulová. Teraz sa už ťažšie oslovia noví sponzori, všetky veľké firmy majú pre tieto oblasti rozpočty uzavreté. Sme z toho veľmi smutní a sklamaní," poznamenal Galovič.

Slovenský zväz kanoistiky na divokej vode po zoškrtaní dotácii hlási neudržateľný stav

Za daného stavu zväz nebude môcť obnoviť kontrakty s úspešnými trénermi ako sú Jozef Martikán či Peter Hochschorner starší. Zrušený bol kompletne celý realizačný tím juniorov. "Čaká nás veľmi ťažké obdobie," povzdychol si manažér zväzu. "Za roky sme vybudovali sofistikovaný systém, náš spôsob koučingu a systém osobných trénerov odpozerali od nás viaceré iné krajiny a my ho teraz nie sme schopní udržať. Finančný výpadok na úrovni zväzového rozpočtu odhadujeme na 30 percent a až o 50 percent sa skrátia financie, ktoré putovali na podporu elitných športovcov. Situácia začína byť neudržateľná. Redukujeme náklady, výjazdy, namiesto tradičnej zimnej prípravy v Austrálii v penrithskom areáli sme sa presunuli do Spojených arabských emirátov. Máme fantastickú generáciu juniorov, ktorých je treba podporovať, priority pri zaškrtenom rozpočte však nebudú môcť odrážať výhľadové ciele. Ťažko hovoriť o nejakej koncepčnej práci. Budeme však bojovať, ako tomu bolo doteraz. Pred 15 rokmi bývali chalani ako Mišo Martikán či Hochschornerovci v stanoch a jedli konzervy, možno sa k tomu vrátime. Nie sú to panenky a zvládli aj horšie časy."

Finančné problémy však môžu spôsobiť aj väčšie škody, v hre je totiž aj medzinárodná povesť slovenského vodného slalomu. Podľa predstaviteľov SZKDV za daného stavu hrozí zrušenie finálových pretekov Svetového pohára, ktoré sa má v auguste uskutočniť v Bratislave - Čunove. "Veľmi sme sa na to tešili. Od štátu sme však dostali finančnú podporu k tomuto podujatiu vo výške 35-tisíc eur, čo je strašne málo. Veď len čistá organizácia podujatia nás bude stáť 120-tisíc eur. Sú už podpísané zmluvy s renomovanými televíznymi spoločnosťami ako sú Eurosport či ESPN. Momentálne je však finále SP neodfinancovateľné a sme veľmi blízko toho, že podujatie zrušíme. Či nám z toho nebudú plynúť pokuty? Tých by som sa nebál, určite ich nezaplatíme. Nebude totiž z čoho," dodal Galovič. Situáciou sa už zaoberal Výkonný výbor Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode, viac napovie zasadnutie organizačného výboru podujatia, ktoré je naplánované na budúci týždeň v utorok. "Budeme sa snažiť hľadať riešenia. Pokúsime sa osloviť potenciálnych sponzorov."

Hoci je budúcnosť neružová, SZKDV je pripravený bojovať aj v tejto neľahkej dobe. "Iniciujeme rokovania s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu. Verím, že si za olympijské medaily zaslúžime minimálne rovnakú finančnú podporu, akú sme mali v minulých rokoch. Verím, že nás vypočujú," hovorí Galovič. Orodovať budú aj samotní športovci. "Písali sme list premiérovi, v ktorom sme ho poprosili, či by nám nemohol nejako pomôcť," dodali úspešní vodní slalomári, bratia Peter a Pavol Hochschornerovci.
 

Vyberte región